Shop

  • Home

Asplenium Antiquum

De Asplenium Antiquum voegt verfijning toe aan elke omgeving met zijn golvende, vogelnestachtige bladeren. Perfect voor plantenliefhebbers.

Categorieën: ,

De Asplenium Antiquum, ook wel bekend als de Japanse vogelnestvaren, is een elegante en opvallende varensoort die een vleugje verfijning toevoegt aan elke groene omgeving. Met zijn kenmerkende golvende bladeren die een vogelnestachtige vorm creëren, straalt deze varen een tijdloze charme uit. De Asplenium Antiquum gedijt goed in schaduwrijke omgevingen en vereist weinig onderhoud, waardoor het een ideale keuze is voor zowel ervaren plantenliefhebbers als nieuwkomers. Voeg een vleugje groene gratie toe aan uw ruimte met deze prachtige en veelzijdige varenvariëteit.

Potmaat

9cm, 12cm, 17cm, 12cm ASP, 17cm ASP

Verzorgingsinformatie

Water geven

Net zoals de meeste varens, gedijt de Zinkvaren het best in constant vochtige grond. Let er echter op dat je de plant niet te veel water geeft, aangezien overtollig water aan de onderkant kan leiden tot wortelrot, wat uiteindelijk tot het afsterven van de plant kan leiden.

Bij het bewateren van de Phlebodium is het aan te raden om het water aan de zijkant van de plant toe te dienen. Als je de Blauwvaren namelijk direct in het hart water geeft, kan dit resulteren in een kaal hart. Het is ook verstandig om regelmatig de grond te controleren. Steek je vinger tot twee knokkels diep in de grond. Als de grond na 5 dagen nog steeds erg nat aanvoelt, geef dan wat minder water. Als de grond daarentegen na een paar dagen al droog is, geef dan wat meer water.

Licht en warmte

Voorkom direct zonlicht, een standplaats met halfschaduw en indirect zonlicht is dus optimaal, vermijdt ook tocht.

Minimale temperatuur
Overdag: 15℃
’n Nachts: 12℃

Verpotten

Bij de aanschaf van een Blue Star is het aan te raden de plant direct te verpotten in een bloempot die minstens 20% groter is dan de kwekerspot. Gebruik gewone potgrond of vulcastrat. Daarnaast is het aan te bevelen om de Blauwvaren om de 2 à 3 jaar te verpotten, vooral wanneer de plantenbak te klein wordt. Kies bij voorkeur het voorjaar voor het verpotten, wanneer de plant meer energie heeft om eventuele beschadigingen te herstellen.

Let op tekenen van onvoldoende voedingsstoffen in de grond bij de Phlebodium. Als de bladeren geel kleuren, duidt dit op een tekort. In dat geval kun je de aarde vervangen, de plant extra voeding geven of overwegen de plant opnieuw te verpotten.

Voeding

De Phlebodium vereist slechts beperkte kamerplantenvoeding. Mocht je ervoor kiezen de plant te voeden, dan wordt algemene kamerplantenvoeding aanbevolen. Wij adviseren om de plant alleen tijdens de lente- en zomermaanden te voeden. Onthoud dat het geven van voeding in de herfst en winter wordt afgeraden, omdat de plant in deze periode in rust is en voeding schade kan veroorzaken.

Onderhouden

De Zinkvaren is van nature robuust en vertoont niet snel bladverkleuringen of bladval. Toch kan dit soms gebeuren, mogelijk door ouder blad dat plaatsmaakt voor nieuw blad of door onvoldoende verzorging.

Bij gele bladeren wijst dit vaak op een gebrek aan voedingsstoffen in de aarde. Geef dan wat plantenvoeding (niet in herfst/winter) of vervang de aarde volgens de bovenstaande instructies.

Bij bruine bladeren zijn mogelijke oorzaken: te koud water, overbemesting, schimmels in de wortels, tocht of te lage luchtvochtigheid. Identificeer de specifieke oorzaak in dit geval.